skuggsyskon


“Som vanligt när Östra Teatern framför en pjäs berör den på djupet samtidigt som den pekar på förhållanden som behöver uppmärksammas, lyftas fram och diskuteras. Se den!”


Två män och en kvinna är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsnedsättning. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna…

Syskon är en anhöriggrupp som syns ganska lite i den offentliga debatten, där många lever med tankar och känslor som de upplever som tabu och som har präglat hela deras vuxenliv. Finns det gemensamma upplevelser hos den här gruppen? Vad kan man tänka på som t ex förälder, skolpersonal, psykolog, handläggare eller arbetsgivare? Ställer man rätt frågor? Och hur stöttar man på bäst sätt?

 

Föreställningsfakta

Pjäsen kan bokas som öppen föreställning och under t ex utbildningsdagar, konferenser och mässor. Från 2020 går den också att boka som förinspelad webbsändning på videoplattformen Vimeo.

Manus Gunilla Boëthius/Henrik Holmer
Regi Stephen Rappaport
Skådespelare Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg
Producent Ulrika Ragnar Borell

Speltid 50 min samt tid till efterföljande dialog med publiken
Spelyta bredd ca 4 m x ca 5 m djup
Teknik om arrangören önskar ljudförstärkning, så krävs tre st myggor/headset
Gage och resekostnader kontakta Östra Teatern för priser
Antal medverkande tre personer.

Skuggsyskon ingick i Bräcke Diakonis projekt Vuxensyskon, finansierat av Arvsfonden, med stöd av Stockholms stad och i samarbete med FUB, Autism & Aspergerförbundet, RBU, Studieförbundet Vuxenskolan och Nka.


i media

Svenska Dagbladet, Ricki Neuman, 2/4-2018

“Många förbjudna känslor kan väckas som syskon till någon med funktionsvariation. Skuld, skam och de egna behoven satta på sparlåga. I turnerande pjäsen "Skuggsyskon" lyfts de tankarna upp i ljuset.”

Sveriges Radio, Anton Karis, 19/3-2018

“Istället för den vanliga teaterscenen väljer de hellre konferenser och utbildningsdagar för att nå ut och hålla diskussionen om funktionshinder levande.”

Skolledarna.se, Nr 3-2018, Margaretha Holmqvist, PDF: sid 11

“Nu träder skuggsyskonen fram i ljuset. Östra teaterns pjäs Skuggsyskon tar upp hur det är att ha ett syskon med funktionsnedsättningar.”



publikreaktioner

”Jag vill tacka för en väldigt välspelad, välskriven, gripande och spännande pjäs som vi fick med oss mycket ifrån. Uppskattade också samtalet efter föreställningen.” 

– Martin Olauzon, regeringens särskilda utredare kring funktionshinderfrågor

 

”Ni har en alldeles speciell energi och speciell kompetens att fånga människors komplexitet med både ärlighet och respekt.”” 

– Irene Grahn, scenkonstproducent Dunkers Kulturhus, Helsingborg

””Som vanligt när Östra Teatern framför en pjäs berör den på djupet samtidigt som den pekar på förhållanden som behöver uppmärksammas, lyftas fram och diskuteras. Se den!”” 

– Kia Mundebo, utbildare Kia Mundebo AB

 

””Det gick väldigt bra och teatern var väldigt uppskattad av medarbetarna. Väldigt många kom fram till mig efter och sa att föreställningen var så bra. Någon sa: ”jag trodde inte att den skulle vara så stark, jag satt och var berörd hela föreställningen”. Några LSS-handläggare som arbetar mot neuropsykiatriska funktionshinder sa: ”nu förstår vi varför vi har haft konflikter med några brukare”. Någon annan sa: ”tänk att jag kan lära mig så mycket av en teaterföreställning”.” 

– Lilian Silfversten, anhörigkonsulent Södertälje kommun

 

”Det är djupt berörd men samtidigt entusiastisk som jag lämnar premiären av Östra Teaterns uppsättning av Skuggsyskon. Entusiastisk inför konstens unika förmåga att blixtbelysa och lyfta fram djup problematik som göms undan i en tillsynes marginell social företeelse; djupt berörd av synliggörandet av en smärta som så lätt frodas i familjehemlighetens slutna rum. Skådespelarna i föreställningen anförtror oss det unika privilegiet att uppleva undanträngda och känsloladdade minnesbilder från stormiga episoder ur tre skilda livsöden. Var och en växte de upp med ett syskon, stämplat av omgivningen som annorlunda än andra. Självförebråelser och återhållen aggression visar sig ha präglat huvudrollernas liv –kanske mer än de själva tidigare har velat inse. Rollgestalternas livsdilemman hänger i luften vid föreställningens slut. Inte ett öga torrt”’.”

– Mikael Nylander, anhörigkonsulent, Danderyds kommun

 

Läs mer om oss och om vad vi kan erbjuda dig