Östra Teatern uppmärksammar syskon till människor med funktionsvariationer


Syskon är en anhöriggrupp som syns ganska lite i den offentliga debatten, där många lever med tankar och känslor som de upplever som tabu och som har präglat hela deras vuxenliv. Finns det gemensamma upplevelser hos den här gruppen? Vad kan man tänka på som t ex förälder, skolpersonal, psykolog, handläggare eller arbetsgivare? Ställer man rätt frågor? Och hur stöttar man på bäst sätt?
Skuggsyskon

Två män och en kvinna möts i terapi. De är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna…

Skuggsyskon ingår i Bräcke Diakonis projekt Vuxensyskon, finansierat av Arvsfonden, med stöd av Stockholms stad och i samarbete med FUB, Autism & Aspergerförbundet, RBU, Studieförbundet Vuxenskolan och Nka.

Pjäsen kan bokas som öppen föreställning och under utbildningsdagar, konferenser och mässor i Sverige, Norge och Finland.
Manus Gunilla Boëthius/Henrik Holmer
Regi Stephen Rappaport
Skådespelare Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg
Producent Ulrika Ragnar Borell

Föreställningsfakta

Speltid 50 min samt tid till efterföljande dialog med publiken
Spelyta bredd ca 5 m x djup ca 4 m
Teknik om arrangören önskar ljudförstärkning, så krävs tre st myggor/headset
Gage och resekostnader kontakta Östra Teatern för priser
Antal medverkande tre personer


Publikreaktioner

”Det är djup berörd men samtidigt entusiastisk som jag lämnar premiären av Östra Teaterns uppsättning av Skuggsyskon. Entusiastisk inför konstens unika förmåga att blixtbelysa och lyfta fram djup problematik som göms undan i en tillsynes marginell social företeelse; djupt berörd av synliggörandet av en smärta som så lätt frodas i familjehemlighetens slutna rum. Skådespelarna i föreställningen anförtror oss det unika privilegiet att uppleva undanträngda och känsloladdade minnesbilder från stormiga episoder ur tre skilda livsöden. Var och en växte de upp med ett syskon, stämplat av omgivningen som annorlunda än andra. Självförebråelser och återhållen aggregation visar sig ha präglat huvudrollernas liv – kanske mer än de själva tidigare har velat inse. Rollgestalternas livsdilemman hänger i luften vid föreställningens slut. Inte ett öga torrt”

”Dessa skådespelare är fantastiska: Maria Lindström, Petter Billengren och Joakim Sikberg! Med blixtsnabba rollbyten, ett mycket stort känsloregister och ett brinnande engagemang tar de publiken med till igenkänning, bekräftelse och nya insikter.”

"Skuggsyskon är vansinnigt bra, otroligt gripande och jätteviktig"

”En fantastisk föreställning! Sällan jag lämnar en teater så berörd”

”Berikande, insiktsfullt och välspelat”

"Gripande, berörande och viktigt"

"Sån känsla hos skådespelarna och hur Stephen har manglat och bearbetat dem. Modigt arbete de gör!"

”Mycket givande och berörande. Fantastiskt!”

"Engagerande och så nyttigt. Därtill så välspelat"

"Tack för en viktig, bra och omskakande pjäs!

"Väldigt bra pjäs och kul upplägg istället för att boka in en traditionell föreläsning till konferenser".