Churchill var inte heller klok – om arbetslivet för personer med funktionsnedsättning (på slutlistan för New Nordic Plays 2014–15, f d Nordiska dramatikerpriset)


Arbetslösheten bland funktionsnedsatta ökar dramatiskt och är nu uppe i över 50 procent. I pjäsen får vi följa tre unga människors kamp för att ta sig in i arbetslivet: Anton med en lindrig utvecklingsstörning, Hanna med adhd och Jonas med Aspergers syndrom. De möter en arbetsmiljö där rekryteringssajter och bemanningsfirmor har tagit över och där slimmade strukturer och krav på effektivitet stänger dem ute. Hanna bränner ständigt ut sig. Jonas klarar inte att vara i grupp. Men vad händer när Anton äntligen får ett jobb? Hela arbetsplatsen utvecklas!
Pjäsen är baserad på verkliga upplevelser efter intervjuer och grundtemat handlar om hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Syftet är att deltagarna ska få en ökad insikt kring dessa människors livssituation och potential och reflektera över frågor som bemötande, mångfald och social hållbarhet.

Föreställningen riktar sig till människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga, personal som arbetar inom vården och skolväsendet, företagare, rekryterare, personliga assistenter, politiker, poliser, församlingsarbetare, bibliotekarier, medarbetare på försäkringskassor, arbetsförmedlingen och inom socialtjänsten m fl.

 

Churchill var inte heller klok
kan bokas som öppen föreställning och under utbildningsdagar, konferenser och mässor i Sverige, Norge och Finland.
Manus Gunilla Boëthius
Regi Stephen Rappaport
Skådespelare Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg
Producent Ulrika Ragnar Borell

Föreställningsfakta

Speltid 50 min samt tid till efterföljande dialog med publiken
Spelyta bredd ca 6 m x djup ca 4 m
Teknik om arrangören önskar ljudförstärkning, så krävs tre st myggor/headset
Gage och resekostnader kontakta Östra Teatern för priser
Antal medverkande tre personer

Föreställningen är producerad med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Sveriges författarfond och Stockholms stad.